Tentoonstelling Kaunas De Breuling

Rondleiding in het Theater aan het Vrijthof door Peter Snellens

Interview Caspar Cillekens & Henk Houben in de Sphinx Passage

Eve euze Geis opsjöddele!

Straattaal met Joep Vossebeld | Mosa Experimentum#5

Een stad is meer dan een hoop stenen geordend in straten, pleinen en gebouwen. Aan ieder donker steegje kleeft een verhaal, elke stoeptegel is een stille getuige: soms van grote en spectaculaire gebeurtenissen, maar vaak ook van kleine, alledaagse en toch bijzondere verhalen. Graag had ik je meegenomen op een tocht langs een aantal bijzondere plekken in Maastricht, want normaal liggen al die verhalen hier voor het oprapen. Maar in 2020 even niet. We kunnen ze nog altijd zien en horen, maar mogen er voorlopig niet te dichtbij komen, laat staan aanraken!

MOSA EXPERIMENTUM (PDF wandeling)

Zoals iedere stadstour begint ook deze met een klein beetje geschiedenis. De historie van de stad Maastricht zal ik u dit keer besparen, deze is breed bekend. Voor diegenen die een opfrissing kunnen gebruiken verwijs ik graag naar Rod Summers en zijn compacte geschiedenis van Maastricht: ‘150 Million Years in 10 Minutes.’

Deze tour bestaat uit bijdragen van de leden van MOSA EXPERIMENTUM, een initiatief voor experimentele poëzie. Experimenteel in die zin dat het alles mag zijn behalve een gedicht. Poëzie omdat voor wie goed om zich heen kijkt en luistert, er op veel plekken in onze wereld verborgen schoonheid te ontdekken valt. Dat zou je poëzie kunnen noemen.

MOSA EXPERIMENTUM begon ooit in de achterkamer van de winkel waar deze tour vandaag eindigt. Deze winkel heet officieel HAE, maar veel mensen noemen het Audrey’s shop. Omdat Audrey achter de toonbank staat. MOSA EXPERIMENTUM begon er op een regenachtige avond. Er waren 5 deelnemers die een experimentele bijdrage leverden. En er waren 5 bezoekers. Fifty- Fifty dus. MOSA EXP #2 was een bijeenkomst in het huis van Jaqueline en Govert. Het was hoog in een appartementencomplex met een ingewikkeld systeem van gangen en trappen, een draad rode wol liep vanaf de straat tot boven in het appartement, zodat niemand zou verdwalen. De volgende ME vond plaats op zolder bij Joep en Lonneke, naast de wasmachine en de stofzuiger. Krap maar gezellig. Editie 4 tenslotte zou plaatsvinden in de woonkamer van Alicja en Emile in Limmel. Door COVID-19 werd deze editie afgelast, en inmiddels is het huis afgebroken. We beschouwen het als de meest experimentele editie van MOSA EXPERIMENTUM dusver. (Alicja en Emile wonen inmiddels vlakbij het Emmaplein, ze maken het goed).

De reis door het interieur van Ger en Nel

Fietstour met Simone Schuffelen

Tijdens Once Upon A Town presenteert kunstenaar Simone Schuffelen een fietsroute langs verschillende tijdelijk culturele woonkamers. In deze serie podcasts introduceert zij de diverse initiatieven.

In deze aflevering zijn we op bezoek bij Bas de Weerd en Danny den Haan die een atelier huren via Stichting Sam Ateliers bij het Malperthuisplein.

 

Tijdens Once Upon A Town presenteert kunstenaar Simone Schuffelen een fietsroute langs verschillende tijdelijk culturele woonkamers. In deze serie podcasts introduceert zij de diverse initiatieven.

In deze aflevering zijn we op bezoek bij Judith Reijnders en Quinny Schreurs die een atelier huren via Stichting Sam Ateliers bij het Malperthuisplein.

 

Tijdens Once Upon A Town presenteert kunstenaar Simone Schuffelen een fietsroute langs verschillende tijdelijk culturele woonkamers. In deze serie podcasts introduceert zij de diverse initiatieven.

In deze aflevering zijn we op bezoek bij Transport Artspaces die een atelier huren bij Biesenwal 3.

 

Tijdens Once Upon A Town presenteert kunstenaar Simone Schuffelen een fietsroute langs verschillende tijdelijk culturele woonkamers. In deze serie podcasts introduceert zij de diverse initiatieven.

In deze aflevering zijn we op bezoek bij BigBoys die een atelier huren op Batterijstraat 3.

Luisterverhaal – Les in de Mestreechter Taal – They Bovens – door Helen Moes

 

Open Studio: Joris Hilterman & Lorenzo Rietveld

Documentaire Onderkomen in Lumière

Maastricht Photo Festival

Limburgse Wortel en Sleeping Beauty door Marta Volkova & Slave Shevelenco

Het verhaal van Riny Adams

Maastricht is mijn thuis sinds 1977. Inmiddels al 43 jaar dus. Toch voel ik me meer een wereldburger dan Maastrichtenaar. Ik denk dat je pas echt Maastrichtenaar bent als jij en je hele familie er al generaties lang wonen. Toch ben ik trots op Maastricht. Hier wonen hoort bij mij. Een beetje Nederland, een beetje België, een beetje Duitsland. Tijdens de Corona Lockdown merkte je pas wat voor impact het heeft op je persoonlijke vrijheid, als de grenzen gesloten zijn.

Sinds kort kan ik me volledig wijden aan de kunst nadat ik 40 jaar lang vooral anderen hierin heb bijgestaan. Ik maak voornamelijk schilderijen. Dit doe ik in mijn atelier op het Theresiaplein, dat is gevestigd in een oude school in Maastricht. Naast het schilderen (vooral op doek), maak ik zeefdrukken en digitale bewerkingen van vondsten in de natuur, bijvoorbeeld een verweerd blad of een zandkorrel. Die vang ik eerst in dia raampjes, die ik daarna meestal beschilder, scan en digitaal bewerk en/of zeefdruk. Al mijn werken zijn mijn interpretatie van simpele dagelijkse vormen gebaseerd op elementen uit stad en natuur.

Riny Adams
Atelier Theresiaplein 22
6213CG Maastricht
0031624677332
www.rinyadams.nl
rinyadams@hotmail.com

Beluister HistroBistro op Spotify

In de voetstappen van Elisabeth Strouven

Enfants de la patrie

Enfants de la Patrie richt zich op een deel van de Maastrichtse geschiedenis rond 1800. In deze periode was Maastricht veroverd door het Franse leger en werd op kosten van de Franse staat een vondelingenhuis geopend. Wanneer een moeder haar kind hierachter moest laten, gaf zij vaak een persoonlijke boodschap mee: kleine notities, halve speel-kaarten of stukjes stof. Met de andere helft van deze boodschap kon de moeder, in betere tijden, haar kind weer ophalen. Het Regionaal Historisch Centrum Limburg heeft veel van deze voorwerpen bewaard en deze hebben mij geïnspireerd dit verhaal te vertellen. Door middel van papier, stof en licht heb ik de sfeer van deze gebeurtenissen vastgelegd.

Tijdens de expositie Once Upon a Town zullen replica’s van enkele van deze vondelingen-briefjes en objecten te zien zijn en is ook het boek Enfants de la Patrie te koop.

Maker: bedacht en vormgegeven door Julia Krewinke

Annehilde Bruining & Marthe Schulkens

70 jaar Het Volkshuis

Kom Binnen in Pixeltown

“Ik zou je het liefste in een doosje willen doen

en je bewaren, heel goed bewaren.

-Annie M.G. Schmidt

 

Welke verhalen maken jou tot wie je bent? Wat is het verhaal van je buurman? Wie zou jij graag willen bewaren? 

Mensen zijn verhalen, verhalen die wij verzamelen en veilig in een doosje bewaren. Met Kom Binnen in Pixeltown trekt Het Verbond de wereld in om deze verhalen van mensen te verzamelen en om deze veilig in een doosje te bewaren. Dat doosje, de Pixelbox, lijkt misschien op een oude computer uit een bijna vergeten tijdperk, maar diep in zijn transistors ligt een hele wereld verborgen: Pixeltown, een digitale stad waar verhalen kunnen wonen en wachten tot ze aan jou verteld mogen worden. Met Kom Binnen in Pixeltown neemt Het Verbond je mee op een queeste in een wonderlijke digitale stad waar achter iedere voordeur verhalen te vinden zijn. Gebruik je tablet, telefoon of computer om Pixeltown te bezoeken en beleef zelf de ontmoeting met mensen die altijd meer te vertellen hebben dan je op het eerste gezicht zou denken.

De Pixelbox bewaart deze ontmoetingen, maar alleen zolang iemand de Pixelbox zelf bewaart…

Vanaf 1 september 2020 is Kom Binnen in Pixeltown tijdelijk online. Onze fysieke première vindt plaats tijdens het weekend van Once Upon a Town, waar de Pixelbox zal worden onthuld.

Heb jij een verhaal dat je wilt bewaren? Wij zijn nog steeds op zoek naar nieuwe bewoners!

Mail ons op collectiefvankunstenaars@gmail.com en wie weet zien we je terug in Pixeltown.

www.KomBinneninPixeltown.nl

www.HetVerbond.nl

 

Het Werkgebouw

A Line in the Sand - Charlotte Koenen & Nobuo Shimose

Verhaal op Zaal - Bonnefanten

Studio Take Twee: IDENTITIES - Crisis

De Onzichtbare Collectie tijdens Once Upon a Town bij Marres

Het verhaal van Ans Repkes

Een verloren jeugd in Maastricht!

In de  jaren 1852 -1980  was Het R.K Gesticht De Nieuwenhof een opvang voor wezen, half-wezen en voogdijkinderen. De Nieuwenhof is ontstaan als Begijnen-hof, gebouwd in 1484-1489, in 1625 omgevormd tot klooster voor nonnen.

Ze leefden van het geven van onderwijs en het huisvesten van proveniers. In 1796 werd alles in beslag genomen  door de Fransen en de kerkelijke instelling werd opgeheven. Vanaf 1797 kreeg het de functie van armenhuis. In de tweede helft van de negentiende eeuw werd het verbouwd door bouwmeester Pierre Cuypers. Vanaf 1852 werden er wezen opgenomen en kreeg het de naam  R.K Gesticht  De Nieuwenhof.

In 1980 werd het weeshuis gesloten. In 1981 is het in gebruik genomen door de Universiteit van Maastricht, de kapel doet nu dienst als collegezaal.

Vanaf  2010 werd ik gegrepen door de verhalen die naar buiten kwamen rondom machtsmisbruik in o.m. kindertehuizen en religieuze instellingen in Nederland en daarbuiten. De Commissie Deetman, werd aangesteld om de misstanden in kaart te brengen en te onderzoeken.

In die periode heb ik mensen geïnterviewd over hun leven als kind met hun ervaringen in deze tehuizen en internaten. Dit onderzoek heeft voor mij geleid tot het maken van een aantal universele kunstwerken om deze emoties te vertalen !

Ans Repkes.

www.ansrepkes.com 

 

Limburgse wortel

Rob Driessen

Environmental Identities #5